Het heeft alle standaard functies die je van een builder mag verwachten. Daarbovenop werken alle blokken en elementen (met de query add-on) met dynamic fields, zoals ACF.
Wat speciaal is, is dat je met Greenshift builder heel makkelijk een eigen template kunt maken. Bij andere ontwikkelaars heb je daar meestal de Pro versie van het thema voor nodig in combinatie met de builder. Greenshift pakt dit anders aan. De builder (met de query add-on) is voldoende om een template (bijvoorbeeld Kadence noemt dat een element en Divi noemt het een sjabloon) te creëren. Niet alleen voor hun FSE-thema, maar voor elk thema! Dat niet alleen: de manier waarop Greenshift dit doet is echt heerlijk. De gebruikersinterface is perfect; waar dit bijvoorbeeld bij Kadence wel werkt, maar de velden nogal krap en irritant gepositioneerd zijn, is dit bij Greenshift echt perfect gedaan.
Effecten en animaties. Natuurlijk is een website met te veel effecten of animaties vaak irritant en lastig om te bekijken, maar enkele beschaafde toepassingen geven een website een zekere dynamiek. Greenshift biedt echt een heel scala aan effecten en animaties. Denk aan parallax, background parallax, Apple style parallax met video (image sequencer), video scroller, pagina transities en nog veel meer. De mogelijkheden zijn zo riant dat we na dagen van experimenteren pas 10% hebben ontdekt van wat er kan.
Bijna alles in Greenshift is class gericht. Dat betekent niet dat je het moet gebruiken, maar elk blok heeft meerdere manieren om gebruik te maken van classes, wat heel handig is. Bij animaties bijvoorbeeld maakt Greenshift gebruik van een selector. Dat betekent dat je door te klikken op het juiste blok kunt aangeven op welk blok het effect of de animatie gericht is.
Maps. Elke builder heeft wel een map blok. Die van hun is echter ook meteen geschikt voor OpenStreetMap, dus je hebt geen API (betaald Googleaccount) nodig. Verder kun je een onbeperkt aantal markers toevoegen, en kun je elke marker een titel en een omschrijving geven. Ook is het Map blok geschikt voor dynamische data!
Breakpoints. Elke fatsoenlijke builder heeft vandaag de dag z.g. ‘breakpoint’, ofwel de breedte van de schermen van devices om over te gaan naar een andere lay-out; zoals desktop naar tablet en tablet naar mobiel. Greenshift heeft een extra breakpoint: mobiel landscape, ofwel dwars. Dat heeft met name voordelen als het gaat om de breakpoints voor kolommen en query’s. Op een mobiel wil je deze meestal onder elkaar hebben, terwijl dat niet nodig is en zelfs lelijk en onoverzichtelijk, als de mobiel horizontaal gehouden wordt.
Bij een gemiddelde website is een cache plug-in eigenlijk overbodig. Dit is weliswaar de combinatie Greenshift builder en plug-in, maar een hoge score behalen qua snelheid is zo makkelijk, dat je je afvraagt waarom er nog een cache plug-in nodig is.
Voor de fanatieke (‘eigenlijk is in HTML alles beter’) webbouwer: Greenshift biedt niet alleen ‘gewone’ Gutenberg blocks, maar ook elements. Elements kun je zien als kleinere bouwstenen die veel schonere HTML-output hebben. De elements hebben minstens dezelfde mogelijkheden als de blocks, maar werken inderdaad razendsnel met een heel schone output.
De hele website wpnews.nl is een voorbeeld van de combinatie Greenshift thema met de Greenshift builder. Er is hier een andere pagina, met daarop enkele voorbeelden van Greenshift animaties. Er zijn vermoedelijk duizenden combinaties mogelijk, maar deze pagina toont er enkele met de exacte stappen om het te creëren. Dan zie je hoe gemakkelijk het is.
Greenshift builder