Greenshift builder

Greenshift builder

Greenshift is een mirakel. Laat ik daarmee beginnen. Ik kom van Divi (2014), ben op een dag geswitcht naar Elementor en sinds begin 2023 werkte ik exclusief met Kadence blocks en het Kadence thema. Toch kwam ik soms iets tekort, met name op het gebied van interactieve elementen, en ik was nieuwsgiering naar FSE-thema’s. Ik test overigens sowieso regelmatig andere builders, thema’s en plug-ins. Eén builder kwam ik steeds tegen; Greenshift. Ik was wat terughoudend omdat ik het bedrijf zelf niet kende; ze zijn meer bezig met hun product, wat op zich niet erg is trouwens, dan om het bedrijf te promoten… Na lang twijfelen heb ik eerst de gratis versie van hun bulder geïnstalleerd op een test website. Dat beviel zo goed en maakte me zodanig nieuwsgierig, dat ik als snel de pro versie heb aangeschaft, met alle extra plug-ins die ze hebben. Ik testte de builder meteen op hun eigen thema, maar voor deze review houd ik builder en thema zo veel mogelijk gescheiden.

Marktaandeel

Greenshift builder heeft een marktaandeel van meer dan 30.000. Dat is niet slecht voor een redelijk nieuwe builder. Ze groeien hard. Dat komt onder andere doordat hun gratis basis product, Greenshift – animation and page builder blocks, zo compleet is. De plug-in laat zo veel zien over hun werkwijze, dat velen ‘gegrepen’ worden door Greenshift. Veel webbouwers gebruiken Greenshift als hun nieuwe all-in-one builder, net als voorheen Elementor, maar er zijn ook webbouwers die Greenshift gebruiken als aanvulling op hun standaard builder.

Eerste indruk

Mijn eerste indruk was “wauw dit is een heerlijke builder”. M’n tweede indruk was “oh, dit is even wennen”. Nog geen uur daarna besloot ik al om enkele test websites op te zetten omdat Greenshift wel heel veel te bieden bleek te hebben, en me intrigeerde. Greenshift is een beetje verslavend. In de eerste plaats is Greenshift razendsnel. Nu komt dat ook doordat hun eigen FSE-thema echt heel snel is, maar ook bij gebruik van de Greenshift builder met, bijvoorbeeld, het Kadence thema, is het heel snel. Okay, wat was wennen? De oorzaak van hun snelheid is wennen. Veel builders proberen hun blocks, hun elementen, ‘dummy-proof’ te maken. Wat je ook doet wat helemaal niet kan; het block blijft werken, meestal. Als je een tekstblok of een illustratie plaatst met een breedte die groter is dan er ruimte is in een kolom, laten de meeste builders het ‘te grote’ deel niet zien. Ook niet als die extra breedte bewust gekozen is! In Greenshift zie je alles, maar kunt het met één muisklik weer verbergen, zoals je dat misschien gewend bent van andere builders. Eigenlijk zijn de blocks vrij van nonsense. Daarvoor in de plaats zijn er meerdere effecten en mogelijkheden ingebouwd die bijna allemaal werken met classes, dus geen trage scripts, waardoor je website razendsnel blijft. De snelheid die ik ervaren heb in de eerste indruk, ervaar ik nog dagelijks en is heerlijk. Die snelheid is namelijk niet alleen voor de bezoeker van de site, maar ook voor de bouwer. Na enkele wijzigingen meerdere seconden wachten tot het bewaard is? Het duurt met Greenshift hooguit een seconde.

Bedrijf

De ontwikkelaar van Greenshift is WPsoul. Het is een samenwerkingsverband tussen meerdere heel ervaren ontwikkelaars, die samen een topproduct maken; Greenshift. Voor de animatie maken ze gebruik van GSAP, waardoor je de mooiste animaties kunt naken zonder code.

Verdienmodel

De basis van Greenshift is een gratis builder, die gewoon via WordPress.org te installeren is. Daarnaast zijn er meerdere pro plug-ins die je wel of niet kunt aanschaffen. Eerlijkheidshalve: het all-in pakket is aanzienlijk goedkoper dan enkele plug-ins apart, dus dat is een aanrader. Greenshift – animation and page builder blocks is geheel gratis. Het all-in-one pakket is vanaf 59,99 per jaar. Dat is inclusief:
  • Alle genoemde add-ons
  • Figma Converter
  • Shop FSE template
  • Animated Section Library
  • Premium Support
  • Link rewriter
Dit all-in-one pakket voor 5 sites kost je 89,99 per jaar en unlimited 129,99. Het mooiste: Greenshift biedt ook een Lifetime deal. Deze begint bij 109,99 en eindigt bij 399,99 voor een onbeperkt aantal websites.
  • Prijzen zijn hier in dollars vermeld, dus voor Europeanen gemiddeld 8-10% lager.

Functies

Het heeft alle standaard functies die je van een builder mag verwachten. Daarbovenop werken alle blokken en elementen (met de query add-on) met dynamic fields, zoals ACF.

Wat speciaal is, is dat je met Greenshift builder heel makkelijk een eigen template kunt maken. Bij andere ontwikkelaars heb je daar meestal de Pro versie van het thema voor nodig in combinatie met de builder. Greenshift pakt dit anders aan. De builder (met de query add-on) is voldoende om een template (bijvoorbeeld Kadence noemt dat een element en Divi noemt het een sjabloon) te creëren. Niet alleen voor hun FSE-thema, maar voor elk thema! Dat niet alleen: de manier waarop Greenshift dit doet is echt heerlijk. De gebruikersinterface is perfect; waar dit bijvoorbeeld bij Kadence wel werkt, maar de velden nogal krap en irritant gepositioneerd zijn, is dit bij Greenshift echt perfect gedaan.

Effecten en animaties. Natuurlijk is een website met te veel effecten of animaties vaak irritant en lastig om te bekijken, maar enkele beschaafde toepassingen geven een website een zekere dynamiek. Greenshift biedt echt een heel scala aan effecten en animaties. Denk aan parallax, background parallax, Apple style parallax met video (image sequencer), video scroller, pagina transities en nog veel meer. De mogelijkheden zijn zo riant dat we na dagen van experimenteren pas 10% hebben ontdekt van wat er kan.

Bijna alles in Greenshift is class gericht. Dat betekent niet dat je het moet gebruiken, maar elk blok heeft meerdere manieren om gebruik te maken van classes, wat heel handig is. Bij animaties bijvoorbeeld maakt Greenshift gebruik van een selector. Dat betekent dat je door te klikken op het juiste blok kunt aangeven op welk blok het effect of de animatie gericht is.

Maps. Elke builder heeft wel een map blok. Die van hun is echter ook meteen geschikt voor OpenStreetMap, dus je hebt geen API (betaald Googleaccount) nodig. Verder kun je een onbeperkt aantal markers toevoegen, en kun je elke marker een titel en een omschrijving geven. Ook is het Map blok geschikt voor dynamische data!

Breakpoints. Elke fatsoenlijke builder heeft vandaag de dag z.g. ‘breakpoint’, ofwel de breedte van de schermen van devices om over te gaan naar een andere lay-out; zoals desktop naar tablet en tablet naar mobiel. Greenshift heeft een extra breakpoint: mobiel landscape, ofwel dwars. Dat heeft met name voordelen als het gaat om de breakpoints voor kolommen en query’s. Op een mobiel wil je deze meestal onder elkaar hebben, terwijl dat niet nodig is en zelfs lelijk en onoverzichtelijk, als de mobiel horizontaal gehouden wordt.

Bij een gemiddelde website is een cache plug-in eigenlijk overbodig. Dit is weliswaar de combinatie Greenshift builder en plug-in, maar een hoge score behalen qua snelheid is zo makkelijk, dat je je afvraagt waarom er nog een cache plug-in nodig is.

Voor de fanatieke (‘eigenlijk is in HTML alles beter’) webbouwer: Greenshift biedt niet alleen ‘gewone’ Gutenberg blocks, maar ook elements. Elements kun je zien als kleinere bouwstenen die veel schonere HTML-output hebben. De elements hebben minstens dezelfde mogelijkheden als de blocks, maar werken inderdaad razendsnel met een heel schone output.

Support

Support is uitstekend, maar soms wat traag. Met traag bedoel ik rond de 2-4 dagen. Het snelst is de Greenshift Facebook group, met een respons van soms slechts enkele uren. Hun officiële support board is wat trager, maar leent zich goed voor de ingewikkelder vragen en bug meldingen. Omdat we deze review uiteraard grondig wilden doen, hebben we echt elke functie grondig getest. Zo grondig dat we ook zaken vonden die je bij normaal gebruik waarschijnlijk nooit zou tegenkomen. Overigens worden opgeloste bugs altijd netjes teruggekoppeld via hun support board.

Uitgelicht

Animatie

De hele website wpnews.nl is een voorbeeld van de combinatie Greenshift thema met de Greenshift builder. Er is hier een andere pagina, met daarop enkele voorbeelden van Greenshift animaties. Er zijn vermoedelijk duizenden combinaties mogelijk, maar deze pagina toont er enkele met de exacte stappen om het te creëren. Dan zie je hoe gemakkelijk het is.

Positief

Greenshift werkt heerlijk. De plug-ins werken goed samen met de meest gebruikte Gutenberg builders/blocks zoals Kadence, GeneratePress en dergelijke, omdat ze geen storende interacties hebben met andere thema’s en builders; ze werken clean naast elkaar. We hebben het zelfs getest op en Divi website, en alhoewel we de combinatie Divi met Greenshift niet diepgaand getest hebben, leken ze elkaar niet te storen.

Negatief

Het is wennen dat bijna alles kan. De eerste Gutenberg block builders leerden je vaak te leven met beperkingen, en om binnen die beperkingen toch te kunnen creëren wat je wil… Welnu, met Greenshift kan zo ongeveer weer alles, dus het is lastig om echte negatieve eigenschappen te vinden. Het is natuurlijk raar om zo iets positiefs bij negatieve eigenschappen te zetten, maar het geeft een gevoel van ‘oei, dit is moeilijk’, terwijl je er in de praktijk inderdaad geen last van hebt, want effecten en animaties zijn echt niet overal nodig. Wat echt minder is in mijn ervaring, is de formbuilder. Deze stelt weinig voor als je niet gewend bent te werken met HTML, omdat het ongeveer werkt zoals je zelf een HTML-formulier maakt. Aan de andere kant ben ik niet zo gek op de form builders die standaard in een builder zitten, dus dat is geen echt nadeel. Het suggestieformulier op deze site is gemaakt met de gratis versie van JetFormBuilder. Een nadeel voor sommigen, mijzelf inclusief, is de documentatie. Deze is aanwezig, maar is is vaak erg kort en bondig. Ook de communicatie van bepaalde opties kan beter; ik ontdekte ze soms bij toeval. Documentatie is het onderdeel waar Greenshift een halve punt verloor qua waardering.

Conclusie

Een absolute aanrader. Het heeft mij ‘gedwongen’ om naast Kadence, ook Greenshift in mijn workflow te integreren. Daarnaast heeft het mijn liefde voor FSE thema’s opgewekt. Toegegeven, er zijn nog niet veel echt goede FSE thema’s, maar die van Greenshift (gratis overigens) werkt echt heerlijk. Zo prettig, dat ik sites waar ik Kadence blocks gebruik, ga combineren met het Greenshift FSE thema. Wil je een ‘echte’ website zien die geheel met Greenshift is gemaakt? Deze website, wpnews.nl, is gemaakt met Greenshift (alleen het suggestieformulier zelf en de cookiemelding niet). Ook de modal (uitklap van het suggestieformulier en de WP tools collectie) zijn gemaakt met 100% Greenshift. Dus met de Greenshift builder en het bijbehorende FSE-thema.

Review rating

Gratis versie: Ja

Betaalde versie vanaf € 19,99

Greenshift builder

Greenshift builder wordpress
Translate »