Beste WordPress page builder


Review wordPress page (pagina) builders

Dit artikel is een review over de beste WordPress pagina builder: wat zijn de eisen, de voordelen, en welke WordPress page builders voldoen hier aan!

Eigenschappen van een goede WordPress page builder

  • Een page builder moet gemakkelijk werken (no stress!)
  • Een goede WordPress page builder moet snel werken.
  • De page builder dient voldoende mogelijkheden te bieden qua ontwerp mogelijkheden.
  • Dient te optimaliseren voor een goede SEO (dus goed leesbaar door zoekmachines zoals Google).
  • Een perfecte builder moet geen conflicten veroorzaken met= thema’s en allerlei plug-ins.
  • De pagina’s en posts moeten goed scoren qua laadsnelheid; zowel de bezoekers als Google stellen een snelle website op prijs.
  • De ontwikkelaar van de ideale WordPress site builder blijft aandacht schenken aan verdere ontwikkelingen en updates.
  • Een moderne WordPress site/page builder biedt soms ook AI-mogelijkheden.
  • De page builder moet ook goed werken met custom fields en custom posts (middels dynamic fields).
  • Wat niet iedereen nodig heeft, maar heel veel mogelijkheden biedt, is de optie om Elementen (sjablonen) te creëren.

Toelichting

Wat bedoelen we met gemakkelijk
Met gemakkelijk bedoelen we dat je geen lastige constructies met div’s en dergelijke hoeft te bedenken om kolommen te creëren, of dat het te moeilijk is om een deel van een kolom bewust deels over een andere kolom te laten vallen om een bepaald effect te bereiken. Gemak wil ook zeggen dat het plaatsen van illustraties, video’s, pop-ups, scroll-effecten, toepassen van een kleurenpalet of het gebruik van een CSS class geen uitzonderlijke handelingen vraagt.
Wat is zijn normale mogelijkheden
Als webbouwer zijn er een aantal verwachtingen van een builder die niet onredelijk zijn. Denk daarbij we aan het gebruik van custom fields (velden) en custom posts, eenvoudige effecten zoals animatie bij scrollen, bepalen op welk apparaat een block (element) wordt vertoond en zelf kunnen bepalen of de bezoeker ingelogd moet zijn, of juist niet. Daarnaast is het vandaag de dag een vereiste dat elk deel (block/element) van de site met padding en marge geheel kan worden aangepast.

Compatibiliteit

Compatibel met thema’s

Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor beste WordPress page builder, is dat de builder compatibel is met de meeste gebruikte en geadviseerde WordPress thema’s. Misschien ben je net begonnen op WordPress websites te maken, of werk je al heel lang met steeds dezelfde combinaties van thema’s en plug-ins, maar slechte comptabiliteit is op den duur de nummer één irritatie onder veel website bouwers.
Een goede, degelijke WordPress builder hoort in principe compatibel te zijn met elk goed gemaakt WordPress thema, maar in de praktijk is dat niet altijd zo. Daarom hebben testen we de page builders met de meeste toegepaste (beste) thema’s. Dat zijn wat ons betreft:

Compatibel met plug-ins

Alhoewel het onmogelijk is om alle bestaande plug-ins hier te noemen, richten we ons op een selectie plug-ins die veel gebruikt worden en waar je niet zomaar een substituut voor kunt of wilt vinden.

Getest

We hebben vele page builders getest met WordPress test websites, in combinatie met deze genoemde thema’s en plug-ins. De builders zijn ook getest met kopieën van ‘echte’ live sites die we beheren, om ze te onderwerpen aan echte ‘real world’ situaties.
Vervolgens hebben we op elke live site die we beheren een pagina uitgekozen om na te maken met de ‘test website builder’ en beoordeelden we het gemak waarmee we de pagina konden herbouwen. Bijvoorbeeld van Divi of Elementor naar een nieuwe sitebuilder. Daarbij keken we naar te gebruiken techniek, de mogelijkheden en het gemak.

Getest met lastige plugins

Als je dit zelf gaat testen, zorg dan dat je test met plug-ins die bekend staan als lastig, of een betere term ‘veeleisend’.
  • WPGeodirectory
  • WooCommerce
  • GTranslate
  • LearnDash

Welke page builders hebben we getest?

GenerateBlocks, Brizy, Bricks, Breakdance, Kadence blocks, Greenshift, Stackable, Otter, Getwid, Plus blocks, Qi blocks, Essential blocks.

Drie categorieën page builders

1) Gutenberg uitbreidingen

Dit zijn plug-ins die de WordPress Gutenberg builder meer mogelijkheden geven, dan Gutenberg standaard heeft. De uitbreidingen zijn echter niet van dien aard dat de plug-in een complete ‘builder’ genoemd kan worden. Dat maakt ze overigens niet minder nuttig, er zitten heel goede uitbreidingen tussen. Ook zullen er veel gebruikers zijn genoeg functionaliteit ervaren met standaard Gutenberg, aangevuld met een van deze categorie 1 uitbreidingen. Een selectie:
  • Getwid
  • The Plus blocks
  • Qi blocks
  • Process blocks

2) Gutenberg builders

Dit zijn plug-ins die de WordPress Gutenberg builder complete ‘page builder’ mogelijkheden geven. Ze maken Gutenberg zo compleet, dat je over het algemeen geen andere builder, of uitbreiding van je builder, meer nodig hebt. Een selectie:

3) Non Gutenberg builders

Dit zijn plug-ins die de weliswaar gebruik maken van WordPress, maar de standaard manier van een site of pagina bouwen negeren, en hun eigen manier hebben gecreëerd. Een aantal daarvan werken heerlijk, maar hebben ook een groot nadeel: ze zijn per definitie niet compatibel met andere belangrijke plug-ins, tenzij de ontwikkelaars van zowel de page builder als de betreffende plug-in, aanpassingen hebben gedaan zodat er sprake is van een bepaalde mate van compatibiliteit. Een selectie:
  • Divi
  • Breakdance
  • Bricks
  • Elementor
We hebben al deze page builders getest met een tweetal belangrijke plug-ins. We hebben getest met zowel Learndash als WPGeodirectory. En we kunnen je vertellen dat geen van deze die page builders heelhuids door de test heen kwam. Met veel moeite waren beide plug-ins na veel aanpassingen, CSS, PHP en ‘helper’ plug-ins aan de praat te krijgen, maar het kostte te veel tijd en energie om een van deze beide plug-ins op een degelijke en betrouwbare manier te integreren. Met degelijk bedoelen we dat het de bedoeling is dat een website ook na enkele maanden of jaren nog goed moet functioneren, zonder overdreven veel aanpassingen na elke update. Raden we deze page builders dan af? Nee, totaal niet. Als je een voorkeur hebt voor de workflow van een van deze page builders, en je hebt geen plug-ins nodig zoals LearnDash, GTranslate, of WPGeodirectory of andere voor jou onmisbare plug-ins, kun je er prachtige websites mee creëren. Als je 100% compatibiliteit met andere plug-ins belangrijk vindt, raden we je aan om te kiezen voor een van de Gutenberg page builders.
Noot: deze non-Gutenberg builders hebben bijna altijd hun eigen thema en werken dan ook minder goed (lees: slecht) samen met thema’s van anderen. Het gebruik van een van deze builders, samen met een Gutenberg builder uit de lijst gaat zelden goed; het geeft in 99% van de gevallen problemen.

Conclusie review WordPress builders

Verkorte versie

Bijgewerkt 30 september 2024

Toelichting

  • Hoe meer ***** hoe beter.
  • Als een eigenschap qua beoordeling leeg is, is dat aspect noet voldoende getest.
  • Compatible: met andere plugins, niet andere builders.
  • Duo builder: mate waarin een builder samen kan gaan met een andere builder. Met name Greenshift , Kadence blocks, Stackable, Qi blocks, Getwid en Otter blocks gaan uitstekend samen met andere Gutenberg plugins. Let op: dit geldt niet voor de non-gutenberg builders; daar treedt vaak een conflict op. Divi gaat bijvoorbeeld niet samen met een carousel blok van een andere builder.

Ons advies

Als je een complete WordPress builder zoekt, die ook compatibel is met nagenoeg alle andere plug-ins en genoeg mogelijkheden biedt, raden we twee Gutenberg builders aan:
Als je zo min mogelijk met instellingen maken wilt hebben, geen behoefte hebt aan horizontale scrol (zoals de tabel op deze pagina) en andere fratsen, en een site voor jeelf maakt of een klant hebt die ook zelf pagina’s gaat aanpassen, is Kadence blocks een aanrader. Als je echt alles wilt kunnen aanpassen en je klant er of verstand van heeft of niets zelf gaat doen, raden we Greenshift aan. Beide werken overigens het fijnst als je werkt met hun eigen thema, maar werken beide ook uitstekend met andere thema’s.

Wat is een page builder?

Als je WordPress gebruikt, heb je een hosting nodig, een WordPress thema en een page builder. De page builder heb je nodig om je pagina’s ‘te bouwen’, ofwel een lay-out en inhoud te geven. In theorie zou je dat kunnen doen met de standaard WordPress blokken, maar voor de meeste mensen biedt dat absoluut te weinig mogelijkheden.

Page builder, pagina bouwer of pagina builder?

De Engelse term is page builder, in het Nederlands pagina builder of nog beter pagina bouwer. Omdat de Engelse benaming echter veelvuldig wordt gebruikt, in artikelen, maar ook door de gebruiker zelf, gebruiken we voornamelijk de term ‘page builder’.

Translate »