Bestaande website opnieuw maken


Er is al een website

Hoe wordt een website opnieuw gemaakt, als er al een bestaande website is. Dat kan op meerdere manieren.

Oude website

De oude website moet uiteraard blijven werken tijdens het bouwen van de nieuwe website. Als er al een time-out is, hoort deze heel kort te zijn en heeft in het algemeen niets te maken met de website(s), maar met het feit dat het domein vaak van de oude naar de nieuwe website verhuisd moet worden.

Meerdere manieren om te herbouwen

Er zijn meer manieren om een bestaande website opnieuw te maken. Hieronder geef ik de verschillende methodes. Hierbij is het wel belangrijk te weten dat de opbouw (techniek) van de oude website sommige methodes uitsluit, daarover meer.

Builder keuze heeft veel invloed

Bij het ‘ontwerpen’ of ‘bouwen’ van een webpagina’s is er een ruime keuze uit webbuilders. De een is meer basic dan de ander, anderen geven mooie effecten, maar werken niet samen met core WordPress, wat dan later vaak weer problemen geeft. Als er voor de oude WordPress site gebruik gemaakt is van een Gutenberg builder, heeft dit verder geen enkele invloed op de herbouw manieren 1 tot en met 4, dus heb je nog keuze. Als de oude website wel WordPress was, maar er met een pagebuilder gewerkt is zoals Divi, Elementor, Bricks, Breakdance of Oxygen, is de keuze kleiner.
De keuze is dan:

  • Elders opnieuw maken en de hele site ineens vervangen.
  • Er geen probleem mee hebben dat de site in ieder geval eenmalig 30-60 minuten offline is. De pagina’s worden dan eerst één voor één omgebouwd naar Gutenberg (daar merkt niemand iets van omdat er hooguit een hapering is van enkele seconden per pagina) en als die allemaal opnieuw gemaakt zijn, is de site wel even offline om de header en footer te vervangen en alles in te stellen (in overleg kan dat buiten kantooruren gebeuren).

1) WordPress naar WordPress met hetzelfde thema

Als de oude en de nieuwe website allebei WordPress sites zijn, en hetzelfde thema hebben, kan er gekozen worden voor een stille herbouw. Dat betekent dat de webbouwer op de achtergrond nieuwe ontwerpen maakt, als het een FSE-thema is nieuwe templates creëert, en vervolgens de pagina’s één voor één omzet. Voordelen:

  • Paginanamen (URL-adressen) blijven gelijk.
  • Opbouw van de H1, H2, H3 en H4 headings blijft in principe gelijk, op misschien wat correcties na.
  • Alle bestanden (afbeeldingen, pdf-bestanden) staan al in de mediabibliotheek of in andere WP mappen.
  • Alle teksten blijven in de pagina’s staan (bij volledige herbouw wordt de nieuwe site ‘leeg’ opgeleverd).
  • Bestaande URL links kunnen behouden blijven.
  • Geen lijst van redirects (301) nodig
  • Qua SEO verlies je niets; de opbouw blijft gelijk.

2) WordPress naar WordPress met ander thema

Als de oude en de nieuwe website allebei WordPress sites zijn, maar de site wisselt wel van thema, zijn er meerdere opties.

A) Stille herbouw

Als zowel het oude als nieuwe thema beide ‘classic’ thema’s zijn, kan er gekozen worden voor een stille herbouw. Dat betekent dat de webbouwer op de achtergrond nieuwe ontwerpen maakt, als het een FSE-thema is nieuwe templates creëert, en vervolgens de pagina’s één voor één omzet.
Voordelen:

  • Paginanamen (URL-adressen) blijven gelijk.
  • Opbouw van de H1, H2, H3 en H4 headings blijft in principe gelijk, op misschien wat correcties na.
  • Alle bestanden (afbeeldingen, pdf-bestanden) staan al in de mediabibliotheek of in andere WP mappen.
  • Alle teksten blijven in de pagina’s staan (bij volledige herbouw wordt de nieuwe site ‘leeg’ opgeleverd).
  • Bestaande URL links kunnen behouden blijven.
  • Geen lijst van redirects (301) nodig
  • Qua SEO verlies je niets; de opbouw blijft gelijk.

Nadelen:

  • Al zijn beide thema’s het classic-type, de header en footer moeten bijna altijd opnieuw gemaakt worden door de webbouwer. Dat kan in het uiterste geval betekenen dat een site 2 keer enkele minuten zonder footer of header is.

B) Elders herbouwen en ineens vervangen

Deze andere manier is een kopie maken van de oude site, op een locatie die voor de bezoekers niet zichtbaar is, en die herbouwen.
Voordelen:

  • Paginanamen (URL-adressen) blijven gelijk.
  • Opbouw van de H1, H2, H3 en H4 headings blijft in principe gelijk, op misschien wat correcties na.
  • Alle bestanden (afbeeldingen, pdf-bestanden) staan al in de gekopieerde mediabibliotheek en andere WP mappen.
  • Teksten blijven in de pagina’s staan (bij volledige herbouw wordt de nieuwe site ‘leeg’ opgeleverd).
  • Bestaande URL links kunnen behouden blijven.
  • Geen lijst van redirects (301) nodig
  • Qua SEO verlies je niets; de opbouw blijft gelijk.

Als de nieuwe site geheel naar wens is, wordt de nieuwe site gekopieerd naar de locatie van de oude, of wordt het domein omgezet naar de nieuwe website.

3) WordPress naar WordPress met FSE-thema

FSE-thema’s worden steeds populairder. Reden daarvoor is het feit dat alles geheel naar wens kan worden aangepast, en dat het een onvoorstelbaar snelle website oplevert. Een FSE-thema wil zeggen ‘Full Site Editing’ thema.

Het overzetten van een site gebaseerd op een classic thema, naar een FSE-thema is iets lastiger. Ook deze kan op dezelfde twee manieren worden omgezet als (2).
Als de webbouwer alles goed heeft voorbereid op een andere locatie, en meteen na het omzetten van het thema een nieuwe header en footer importeert, om vervolgens in hoog tempo de menustructuur te maken in het nieuwe thema, zal de website hooguit 30 minuten onbereikbaar zijn. Daarna kan de site gewoon op dezelfde manier worden omgebouwd als manier 2, met dezelfde voordelen.

4) Non-WordPress naar WordPress

WordPress leidt wereldwijd met een marktaandeel van tussen de 50-60%. Dat wil zeggen dat 40% van de websites dus zonder WordPress zijn gemaakt. Die kunnen uiteraard ook opnieuw gemaakt worden, maar dan met WordPress.

Dan wordt er op een locatie die voor de bezoekers niet zichtbaar is, een compleet nieuwe website gemaakt. Met FTP worden de bestaande bestanden (afbeeldingen, pdf-bestanden e.d.) gekopieerd en naar de nieuwe locatie geüpload.
Vervolgens bouwt de webbouwer een compleet nieuwe website.
Voordelen:

  • Verse start (vanaf een lege WordPress database).
  • De oude site blijft hetzelfde tot het moment van de switch.

Nadelen:

  • Opbouw van de H1, H2, H3 en H4 headings moet opnieuw gebeuren.
  • Nieuwe pagina namen (de HTML-extensie valt ook geheel weg)
  • Alle URL links moeten opnieuw gecreëerd worden.
  • Bijna altijd een lijst van redirects (301) nodig.
  • De nieuwe site wordt ‘leeg’ opgeleverd, dus er staan geen teksten e.d. op de pagina’s.
  • Qua SEO is er soms een kleine tijdelijke dip. Daar staat tegenover dat WordPress over het algemeen wat beter scoort dan andere technieken, dus dat compenseert op den duur weer.

Voorbereiding

De webbouwer heeft een aantal gegevens nodig om een site te herbouwen, ongeacht de manier die gekozen wordt.

Admin account

Elke website heeft een of meerdere admin accounts. Dat wil zeggen: het account waarmee je alles kunt doen; aanpassen, verwijderen, etc. De webbouwer heeft een volledig admin account nodig van de oude website.

FTP account

Elke website hosting biedt FTP aan. FTP is een manier om bestanden van een website te bekijken, kopiëren, verwijderen, etc. De webbouwer heeft een werkend FTP-account nodig van de oude website.

DNS van het domein

De webbouwer heeft de beheergegevens (login en wachtwoord) nodig van het domein. Tijdens de bouw zijn er meerdere momenten dat de DNS-gegevens moeten worden aangepast.

Email hosting details

Het domein DNS bevat ook de records voor de e-mail. In ieder geval zijn nodig: de SPF, DKIM en DMARC gegevens. Vaak kunnen we die ook overnemen vanuit het bestaande DNS.

Bevestiging e-mails / SMS

Steeds meer (hosting) bedrijven maken gebruik van extra beveiliging in de vorm van codes die per e-mail of SMS worden toegestuurd, zonder welke inloggen niet meer mogelijk is. Zorg dat de webbouwer ook die codes toegestuurd krijgt. Voor de gewone admin toegang is dit zelden van toepassing, maar bijna altijd bij de hosting van zowel site als domein. Dit betekent in de praktijk dat het meestal nodig is om voor de webbouwer aparte accounts aan te maken, met het e-mail adres en mobiele nr. van de webbouwer.

Privacy overwegingen

Als de oude en/of nieuwe website privacygevoelige informatie (persoonsgegevens) bevat, zoals medische dossiers, financiële data van mensen, of vergelijkbaar, zijn deze gegevens bij voorkeur beveiligd en/of versleuteld, ook voor de admin van de website. Als dit niet mogelijk is, zorg dan voor een ‘verwerkingsovereenkomst’ tussen klant en webbouwer.

Translate »